Get free consultation from Waterco today! Please contact us at: +6011-1012 2889 | WhatsApp  

Info Terkini Tentang Pam Air Kolam Renang 2023

Tue, 13 Jun 2023

pam air kolam renang

Pam air kolam renang pada asasnya adalah pusat utama sistem peredaran kolam renang. Ia menarik air dari kolam melalui skimmer dan saluran utama, menolaknya melalui penapis, dan mengalirkan kembali ke kolam melalui saluran kembali utama.

Pam terdiri daripada tiga komponen iaitu motor, pemutar, dan perangkap atau penapis.  

Kini pelbagai penambahbaikan telah dilaksanakan oleh syarikat yang arif tentang perkara berkaitan dalam pembuatan pam kolam renang. Sistem pelepasan vakum keselamatan bersepadu (SVRS) adalah di antara ciri utama dalam pemilihan pam air kolam renang. 

Pam ini memiliki kemampuan untuk mengesan penghalang di saluran dan mematikan pam secara automatik, yang berpotensi dalam penjimatan kos tenaga serta dapat melindungi dari kerosakan motor akibat kepanasan yang berpanjangan. 

Faktor-faktor seperti saiz pembukaan paip, penyedutan, dan tekanan juga merupakan ciri-ciri yang harus dipertimbangkan secara terperinci kerana kadar aliran gelen-per-minit mempengaruhi keberkesanan sesebuah mesin pembersih kolam.

 

Jenis- jenis pam kolam renang yang terdapat dalam pasaran masa kini adalah:

1. Pam kolam self-priming

Pam yang paling sesuai untuk kedua-dua kolam peribadi dan kolam awam. 

 

2. Pam air sentrifungal

Digunakan untuk kolam bersaiz besar dan sederhana di mana rawatan kolam emparan menggunakan pemutar yang menarik air ke arah pusatnya dan, dengan daya sentrifungal, menolak air keluar dari pam tersebut.

 

3. Pam air kelajuan berubah-ubah

Produk inovatif ini dikombinasikan dengan beberapa program bersepadu berdasarkan variasi operasi yang tidak berterusan, ia melaraskan kelajuan, aliran dan penggunaan tenaga mengikut keperluan kolam dan hanya diaktifkan jika perlu. 

 

4. Pam kelajuan boleh ubah

Motor kolam yang sangat senyap di mana ianya dilengkapi dengan pengendalian pam melalui aplikasi yang dihubungkan menggunakan internet, pada masa yang sama mempunyai jangka hayat lebih lama dari motor kolam yang lain.

 

5. Pam blower kolam

Sesuai untuk penggunaan yang tidak berterusan seperti di ruang spa, bersantai atau kesihatan; iaitu di tempat yang menggabungkan fungsi udara dan air.

 

6. Pam air solar

Pam ini adalah satu-satunya tidak memerlukan sebarang bateri dimana motornya diaktifkan menerusi sinaran suria yang diterima daripada panel yang dilaraskan oleh sistem automatik sepenuhnya dengan pencahayaan matahari, dengan kelajuan yang lebih tinggi pada waktu tengah hari, yang menjimatkan tenaga, masa dan wang.

 

Bagaimana untuk memilih pam air kolam

Pam dan motor kolam adalah dua peralatan yang berbeza. Walaupun kedua-duanya adalah elemen sistem peredaran air kolam, tetapi kedua-duanya tidak boleh bersilih ganti.  

Ciri motor harus bertepatan dengan pam kolam yang menawarkan faedah mengikut kuasa seperti sistem monophasic (satu fasa), biphasic (dua fasa) dan triphasic (tiga fasa), diameter dan aliran penapis, untuk memastikan langkah-langkah kebersihan yang diperlukan untuk memastikan air jernih dipenuhi. 

Manakala kapasiti kolam pula harus berpadanan dengan keupayaan motor penapis kolam kerana hal ini secara langsung mempengaruhi kecekapan pam rawatan kolam yang sepatutnya. 

Aliran motor penapis kolam renang (m3/j) mestilah memadai untuk menjamin pembersihan air kolam supaya berjalan dengan lancar. 

Di samping itu, adalah penting untuk memastikan saiz pam kolam adalah sepadan dengan saiz penapis kolam, dan tidak boleh memasang penapis yang tidak menyokong aliran pam sama sekali.  

Pilihan pam yang betul dapat menentukan kapasiti dan masa yang diperlukan untuk mengitar semula air ketika melaksanakan penyelenggaran.

Sebaliknya, jarak antara pam dengan kolam harus dikenalpasti supaya tidak berlaku pembaziran dari segi kos penyelenggaraan dan tenaga kerana semakin jauh ia dari kolam, semakin banyak tekanan yang diperlukan untuk menyalurkan semula air dengan efektif. 

Akan tetapi, faktor yang paling penting bagi mana-mana pam air kolam bukanlah terletak pada nilai pam itu tetapi pada kos penyelenggaraan dan pengendaliannya. 

 

Tips pemasangan pam kolam renang

Seperti sedia maklum antara perkara utama pemasangan pam kolam renang yang perlu dititikberatkan adalah: 

  • Pertimbangan dalam lif dan sedutan untuk memilih lokasi pemasangan yang sesuai.
  • Jenis injap hendaklah sama dengan paip, iaitu injap sehala pada paip keluar, dan injap bawah (jenis sedutan) pada paip masuk.
  • Tahap sokongan platform sokongan semasa memasang pam kolam, yang diperlukan untuk melaraskan pam dengan tepat.
  • Apabila memasang pam edaran kolam renang, bolt penambat perlu diketatkan untuk mengelakkan kesan getaran pada prestasi pam semasa permulaan.
  • Setelah memasang pam sirkulasi kolam, perlu memastikan bahawa sumbu pam dan pemutar pam bergerak secara bebas tanpa mengalami geseran atau sekatan. Jika sebaliknya, pam perlu diperiksa dan dibuka untuk mengetahui puncanya. 
  • Untuk membuka semula pam penapis kolam renang memerlukan pemerhatian untuk memeriksa sama ada pam itu kukuh, serta menyemak pengikat yang mungkin longgar, memastikan laluan aliran tidak terhalang oleh bahan asing, demi mencegah kerosakan kepada pemutar dan pam semasa operasi pam kolam renang.
  • Tangki pasir, pemisah protein, dan peralatan lain perlu dipasang secara mendatar di atas tanah dengan jarak yang sesuai antara satu sama lain untuk mencapai susunan yang teratur, mengoptimalkan penggunaan ruang, dan memudahkan penggunaan.

 

Kesimpulannya 

Matlamat keseluruhan sistem pembersih kolam adalah untuk mengitar semula air melalui penapis kolam , di mana kotoran dan serpihan disingkirkan dan air yang bersih disalurkan kembali ke kolam renang. 

Secara umumnya, pam air kolam renang berfungsi untuk menjalankan proses penapisan dan sanitasi ini mengikut Standard Kebangsaan Amerika, ANSI / APSP-5 Kediaman sepertimana yang ditetapkan untuk kolam renang. 

Ini dapat dicapai  dengan mudah menerusi pemilihan pam kolam renang yang tepat dan betul.  

 

 

Recently Viewed Products

    Copyrights© 2024 Waterco | Website Development by Stimulus